Wat is USB? Alles over USB-A, USB-C en andere USB connectoren en protocollen

Inhoud

Welke USB kabel heb ik nou nodig? Hoe zit het nu met de verschillende snelheden en wat betekenen al die versies nou? In deze blog geven we jou een zo compleet mogelijk overzicht over de USB standaard, zonder te verzanden in minder belangrijke technische aspecten.

Welke vragen behandelen we in deze blog? 

  1. Wat is USB?
  2. Wat is USB-A?
  3. Wat is USB-B?
  4. Waar wordt een USB-B kabel voor gebruikt?
  5. Wat is USB-C?
  6. Wat is het verschil tussen USB en USB-C?
  7. Wat is het verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3?
  8. Welke snelheid heeft USB? 


Wat is USB?

USB is een industriestandaard voor specificaties van kabels, connectors en protocollen voor communicatie en opladen tussen computers, randapparatuur en andere computers. Er bestaat een grote variëteit in hardware waaronder 14 verschillende connector types waarvan USB-C de meest recente is. De overige connectors, zoals USB-A, USB-B, Mini-A, Mini-B, Mini-AB, Micro-A, Micro-B en Micro-AB worden langzaam uitgefaseerd.

USB heeft voor een groot deel interfaces zoals de parallelle poort en seriële poort vervangen die vroeger werden gebruikt.

Wat is USB-A?
USB-A, of USB Type A, is de originele platte rechthoekige connector. De USB-A kabels hebben altijd een USB type A connector aan één zijde en een andere type connector aan de andere zijde en kunnen worden gebruikt voor datatransfer en opladen.

USB-A wordt uitgefaseerd maar wordt nog steeds veel gebruikt voor apparaten zoals computers, gaming consoles, TVs, and diverse soorten randapparatuur.

Wat is USB-B?
USB-B connectors, officieel Standard-B connectors genoemd, zijn vierkant van vorm met twee schuine hoekjes aan de bovenkant van de connector. Ze worden door alle USB-versies ondersteund waaronder USB 3.0, USB 2.0 en USB 1.1.

USB 3.0 type B connectors zijn normaal gesproken blauw, terwijl de USB 2.0 type B en USB 1.1 type B connectors meestal zwart zijn. Dit is echter geen officiële kleurcode, ze kunnen alle kleuren hebben.

USB type B stekkers worden meestal gebruikt aan 1 uiteinde van een USB-A/B kabel. Hierbij wordt de USB-A stekker meestal in de USB-A poort van de host zoals een computer of laptop gedaan en de USB-B stekker in de USB-B poort van een devices zoals een printer of een audio interface.

Waar wordt een USB-B kabel voor gebruikt?
Type B USB kabels worden vaak gebruikt om grotere randapparatuur op een computer of laptop aan te sluiten waarbij de Type B aansluiting te vinden is op de randappratuur en er meestal een USB-A aansluiting op de computer of laptop wordt gebruikt.

Voorbeelden zijn printers, scanners, audio interfaces. Maar ook op opslagdevices zoals een externe harddisk.

Wat is USB-C?
USB-C, of USB Type C, is de huidige standaard voor consumenten devices. Bijna elke nieuwe laptop, tablet, telefoon of randapparatuur heeft USB Type C aansluiting(en). USB-C lost immers vele problemen op die USB-A wel had. USB-C biedt tevens diverse betere functies dan haar voorgangers.

USB-C poorten zijn bijvoorbeeld kleiner en smaller dan USB-A poorten zodat het ook op kleine devices past zoals mobiele telefoons. Ook is de connector symmetrisch waardoor je je niet meer druk hoeft te maken over op welke manier je de kabel in een poort stopt. Met een adapter is USB-C backward compatible zodat je er bijvoorbeeld ook USB-A, HDMI of DP devices op kunt aansluiten.

USB-C ondersteunt ook het opladen van grotere apparaten zoals laptops via een USB-C poort. Het ondersteunt Superspeed en Superspeed+ m.b.v. USB 3.0 of hoger voor snelle data transfer. USB-C is ook compatible met Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4 waardoor je vaak computers en laptops tegenkomt met een gecombineerde USB-C/Thunderbolt 4 poort die dan beide type kabels ondersteunt.

Wat is het verschil tussen USB en USB-C?
USB is een verzameling van poorten, connectoren en protocollen. USB-C is één van die connectoren en poorten. Naast USB-C bestaat er o.a. ook USB-A en USB-B.

Wat is het verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3?
Het goede nieuws is dat USB-C kabels compatible zijn met Thunderbolt 3 poorten en ook dat USB-C kabels compatible zijn met Thunderbolt 3 kabels. Er zijn echter wel verschillen tussen USB-C en Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 poorten zijn 100% compatible met USB-C devices en kabels, echter Thunderbolt 3 poorten bieden extra features die USB Type C poorten niet bieden. Zo kun je een externe 4k monitor aansluiten op een thunderbolt 3 poort (en kabel!) en ook een Thunderbolt 3 expansion dock aansluiten waarmee je diverse extra nieuwe poorten tot je beschikking krijgt zoals een Ethernet poort, HDMI poort en een 3.55 mm audio jack voor koptelefoons.

Welke snelheid heeft USB?
Dat is sterk afhankelijk van de USB versie die ondersteund wordt door de combinatie van host, device en kabel. Hierbij geldt dat de snelheid van de zwakste schakel geldt. In de onderstaande tabel staan de maximaal/theoretisch haalbare snelheden bij de ondersteunde USB versies.

Versie Snelheid Naam Alternatieve naam Jaar  Stroom
USB 1.0 1,5 Mbit/s LowSpeed 1996 500 mA
USB 1.1 12 Mbit/s FullSpeed Universal 1998 500 mA
USB 2.0 480 Mbit/s HighSpeed Enhanced 2000 500 mA
USB 3.0 4,8 Gbit/s SuperSpeed USB 3.1 Gen 1 2008 900 mA
USB 3.1 10 Gbit/s
20 Gbit/s (dual-lane)
SuperSpeed+ USB 3.1 Gen 2 2013 2000 mA
USB 3.2 16 Gbit/s 2017 2000 mA
USB 4.0 40 Gbit/s 2019